Supa frantuzeasca de ceapa

Supă de ceapă

Legenda supei de ceapă spune că aceasta a fost creată de Regele Louis al XV al Franței care se afla în casa vânătorească unde era doar ceapă, șampanie și unt. El a combinat toate aceste ingrediente și a ieșit supa de ceapă. Sinceră să fiu, doar după ce am gustat-o plină de curaj la o recepție în Parlamentul European, în Belgia, m-am îndrăgostit de ea și niciodată nu mi-aș fi putut imagina că această poate avea un gust atât de rafinat, de atunci supa a devenit una din preferatele mele și o gătesc cu regularitate.

Ingrediente 

  • 1 kg ceapa
  • 1 lingura mare de unt
  • 1 lingură mare de zahăr
  •  sare
  • 1 litru de bulion
  • 250 ml vin alb (sec)
  • 1 lingură mare făină de grâu
  • o legătuă de ierburi la alegere (rozmarin, frunze de dafin, cimbru)
  • 5-6 felii de paine 
  • 100 gr cascaval tare (emmentaller sau mazdam)

Mod de preparare

  1. Feliem toată ceapa în înelușe și o punem la călit într-un castron pe bază de unt.
  2. Adăugăm zahărul a obține efectul de caramelizare, adăugăm și puțină sare, călim la foc încet până obținem o culoare ușor cafenie a cepei.
  3. Pentru a obține o masă mai cremoasă adăugăm făina, amestecăm bine
  4. Adăugăm vinul, fierbem timp de 5-7 minute, în așa fel încât ceapă să absoarbă bine gustul de vin
  5. Adăugăm bulionul de vită sau de legume, aruncăm o legătură de ierburi și mai lăsăm vreo 20 de minute când supa este gata, asezonăm cu sare și piper proaspăt măcinat
  6. Uscăm pâinea, o ungem cu usturoi, o aranjăm în boluri presurăm cu cașcavalul ras *sau dacă cașcavalul este feliat subțire

*bulionul de legume se pregătește în prealabil puteți combina tot felul de legume și verdețuri, umpleți castronul cu legume și turnați apă ca să le acoperiți cu vreo 3 cm și lasa-ți la foc încet pentru 2 ore 

Sfaturi
Dacă doriți ca supa să fie mai transparentă, atunci nu adăugați făină.
Dacă vă place un gust de vin mai persistent atunci adăugați o cantitate  mai semnificativă de vin.
Bon Apetiti!
Fotografii realizate de Il Fotografo Artistic