Supa frantuzeasca de ceapa
Supă de ceapă
Legenda supei de ceapă spune că aceasta a fost creată de Regele Louis al XV al Franței care se afla în casa vânătorească unde era doar ceapă, șampanie și unt. El a combinat toate aceste ingrediente și a ieșit supa de ceapă. Sinceră să fiu, doar după ce am gustat-o plină de curaj la o recepție în Parlamentul European, în Belgia, m-am îndrăgostit de ea și niciodată nu mi-aș fi putut imagina că această poate avea un gust atât de rafinat, de atunci supa a devenit una din preferatele mele și o gătesc cu regularitate.
Ingrediente
- 1 kg ceapa
- 1 lingura mare de unt
- 1 lingură mare de zahăr
- sare
- 1 litru de bulion
- 250 ml vin alb (sec)
- 1 lingură mare făină de grâu
- o legătuă de ierburi la alegere (rozmarin, frunze de dafin, cimbru)
- 5-6 felii de paine
- 100 gr cascaval tare (emmentaller sau mazdam)
Mod de preparare
- Feliem toată ceapa în înelușe și o punem la călit într-un castron pe bază de unt.
- Adăugăm zahărul a obține efectul de caramelizare, adăugăm și puțină sare, călim la foc încet până obținem o culoare ușor cafenie a cepei.
- Pentru a obține o masă mai cremoasă adăugăm făina, amestecăm bine
- Adăugăm vinul, fierbem timp de 5-7 minute, în așa fel încât ceapă să absoarbă bine gustul de vin
- Adăugăm bulionul de vită sau de legume, aruncăm o legătură de ierburi și mai lăsăm vreo 20 de minute când supa este gata, asezonăm cu sare și piper proaspăt măcinat
- Uscăm pâinea, o ungem cu usturoi, o aranjăm în boluri presurăm cu cașcavalul ras *sau dacă cașcavalul este feliat subțire
*bulionul de legume se pregătește în prealabil puteți combina tot felul de legume și verdețuri, umpleți castronul cu legume și turnați apă ca să le acoperiți cu vreo 3 cm și lasa-ți la foc încet pentru 2 ore