Tarta portugheza Pasteis de Nata

Pasteis de Nata

Eu sincer am așteptat atât de mult să vină clipa când voi împărtăși rețeta tartei portugheze Pasteis de Nata. Fără exagerări, este cel mai iubit desert a celor de acasa. Portughezii o mănâncă în fiecare dimineață cu un espresso tare cu care se combină perfect.

A fost inventat în sec XVIII de niște călugări care își câștigau existența comercializând aceste deserturi. După revoluția liberală, multe mănăstiri s-au inchis, iar o rafinărie de zahăr a cumpărat rețeta și a deschis fabrica de Pasteis de Belem numit în cinstea mănăstirii Santa Maria de Belem.

Cel mai interesant lucru este că mulți au interpretat această rețetă a Pasteis de Belem, dar toate acestea se numesc Pasteis de Nata și doar acel facut după rețeta secretă are dreptul să fie numit Pasteis de Belem.

Ingrediente                                                                                          

(pentru 24 de tarte)

  • 600 gr foietaj
  • 500 ml lapte
  • coaja de la o lămâie
  • 1 bețisor de scorțișoară
  • 60 gr faină de grâu
  • 500 gr zahăr
  • 250 ml apă
  • 7 gălbenușuri

Mod de preparare

  1. Rulă​m foitejaul după care îl tăiem în 24 de rondele.
  2. Lipim uniform aluatul de forme, ce e în plus tăiem. 
  3. Mestecăm jumătate de cană de lapte cu făina ca să avem o masa omogenă, laptele rămas îl punem la fiert adăugând scorțișoara și coaja de lămâie.
  4. În același timp punem zahărul cu apa într-o cratiță la fiert până nu ajunge la 100 C
  5. Incorporăm masa de făină cu lapte în castronul cu lapte fierbinte și mestecăm rapid cu telul ca să avem cât mai puține cocoloașe. Adăugam și apa cu zahărul care au fiert (în masa de făină cu lapte), continuăm să mestecăm.
  6. Strecurăm cremă prin strecurătoare ca să avem o cremă fină și distribuim în forme încât să acoperim 3/4 din aluat.
  7. Punem la cuptor la temperatura 250 C pentru 17 minute până crusta nu se rumenește.

Sfaturi

Dacă găsiți forme metalice sau mergeți în Portugalia în călătorii achiziționați un set de forme metalice tipice pentru acest, cu siguranță o să prindă bine. Eu am folosit forme din silicon, care sunt universale și nu cedează celor tradiționale. 

Să gătești Pasteis de Nata este foarte simplu și ai nevoie doar de 2 lucruri să iubești extrem de mult pentru cei care vei găti și să dispui de un piculeț de timp.

Bon Apetit! 

 

 


Lasă un comentariu

Reține că trebuie să aprobăm comentariile înainte de a le publica

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.