Scriitorul Marcel Proust a imortalizat acești biscuiți în lucrarea sa, "Memoria Involuntară", amintindu-și de duminicile din copilăria sa, când mătușa Leonie cocea madeleine și îl servea pe micul Marcel cu biscuiți înmuiați în ceai.

Sunt multe legende despre "cine" este autorul acestor biscuiți, una din ele fiind despre anul 1755 și Ludovic al XV-lea, ginerele ducelui, care a rămas fermecat de micile prăjituri pregătite de Madeleine Paulmier, de unde provine și numele biscuiților. Se mai spune că soția sa, Maria Leszczyńska, le-a introdus în meniul Palatului Versailles. Madeleinele au fost mult iubite de familia regală și repede au cucerit dragostea în restul Franței.

Atitudinea mea pentru madeleine este un specială, aceste prăjituri sunt iconice, precum ar fi Coco Chanel pentru fashioniste, ori Rafael pentru pictori. Mult îndrăgita de mine, balerina Maia Plisețkaia, spunea într-un interviu despre balet  "dansează acei modern care nu înțeleg clasica", declarând că a văzut balet modern excepțional doar în Japonia. Aceiași părere o am și eu despre bucătărie, mie îmi place partea istorică în ea și încă sunt la etapa când studiez rădăcinele ei și această etapa e atât de complexă încât am impresia că niciodată n-am să evoluez. Tendințele se schimbă în fiecare zi, până acum  a fost mega popular tortul dezgolit, acum sunt în top torturile din mousse și totuși sunt rețete care au fost, sunt și vor fi atemporale.

Cât despre gustul lor am să spun un amalgam de substantive, verbe și adejective - se topesc, pufoși, temperat dulci, notele de limetă le conferă o aromă elegantă și sunt obligatorii la o ceremonie de ceai. 

Ingrediente

pentru 12 madeleines mari ori 36 mini madeleine

  • 80 g unt nesărat, topit și răcit, plus pentru uns tava
  • 80 g făină, plus pentru presărat peste tavă
  • 80 g zahăr extrafin sau zahăr pudră
  • 2 ouă medii
  • 1/2 linguriță mică praf de copt
  • coaja rasă de la o limetă
  • vanilie de bourboun

Mod de preparare

  1. Preîncălziți cuptorul la 190 C.
  2. Ungeți forma cu unt și presărați cu făină. Scuturați făina în plus.
  3. Bateți ouăle cu zahărul până obțineți o cremă fină. 
  4. Strecurați prin sită făina și praful de copt. 
  5. Adăugați vanilia și coaja de la o limetă.
  6. Turnați aluatul în formă și puneți la cuptor pentru 10 minute până devin aurii.
  7. Răsturnați biscuții imediat pe o planșă de răcire. După ce se răcesc păstrați madeleinele într-o cutie de biscuiți sau caserolă.

Bon Apetit!

 

 

 

Ultimile articole

Vezi toate

Lumea KitchenAid: Tradiție, inovație și perfecțiune în bucătăria ta - Eclair.md

Lumea KitchenAid: Tradiție, inovație și perfecțiune în bucătăria ta

Mai nou, am adus în magazinul nostru un brand cu o tradiție de excepție în bucătărie – KitchenAid, un simbol al calității, inovației și designului în bucătărie. Într-o perioadă în care fiecare detaliu contează, KitchenAid reprezintă alegerea perfectă pentru cei...

Citeşte mai mult

Porțelan vs. Ceramică: Care sunt diferențele și cum alegi corect - Eclair.md

Porțelan vs. Ceramică: Care sunt diferențele și cum alegi corect

Atunci când vine vorba de alegerea vaselor, farfuriilor sau obiectelor decorative pentru casă, portelanul și ceramica sunt două opțiuni populare care pot părea similare la prima vedere. Totuși, aceste două materiale au caracteristici distincte care le fac potrivite pentru diferite...

Citeşte mai mult

Popularitatea ceaiului negru în Europa - Eclair.md

Popularitatea ceaiului negru în Europa

Ceaiul este o băutură universală care, de-a lungul secolelor, a fost adoptată și adaptată de diverse culturi din întreaga lume. Totuși, tipurile de ceai preferate și consumate variază semnificativ între regiuni. În Europa, ceaiul negru este preferatul majorității consumatorilor, în...

Citeşte mai mult