Jumbled în traducere “amestecat”, este o mâncare extrem de populară în Louisiana, din Statele Unite ale Americii. Altă versiune spune că acest cuvânt a apărut din franceză de la “Jambon” și “Aya” din africană în se traduce, orez.  Această mâncare are influențe spaniole, africane și franceze, grație etniilor mixate din acea zonă. De obicei ea este preparată din carne, salam afumat, fructe de mare, orez și legume. Dar cea mai evidentă asociere a Jambalaiei este cu Spania totuși întrucât aceasta repetă Paella. Jambalaya a început să se gătească la evenimente mari ale bisericii, la foc deschis într-un ceaun mare.
 
Pentru 8 persoane
 
Ingrediente:
  • 300g chorizo
  • 1 kg creveți
  • 2 ardei roșu
  • 2 ardei galben
  • 2 cepi
  • 4 stickuri țelină
  • 4 căței de usturoi
  • 2 chili
  • frunze de cimbrisor
  • 400 g orez
  • 550g roșii tocate în borcan
  • 1400 ml bulion fierbinte
  • 1 lingură sos Tabasco
  • 8 cozi ceapă verde
  • lime pentru servit
Pentru bulion:
  • 4-6 cupe cruste de la creveți
  • 1/2 cupă vin alb
  • 1 morcov
  • 1 bețișor de țelină
  • cimbrișor
  • pătrunjel
  • 1 frunză de dafin
  • 15 boabe de piper
 
Mod de preparare:
 
Punem toate ingredientele pentru bulion într-o cratiță
Într-o cratiță potrivită pentru prăjit, punem chorizo pentru 3-4 minute. Scoatem salamul și îl punem pe un șervețel de hârtie.
 
Feliem ardeii, ceapa, țelina, usturoiul, ardeiul chilli și adăugăm în cratiță, călim până se înmoaie ușor. Adăugăm cimbrișorul și orezul și mai prăjim 1 minut. Adăugăm roșiile, Tabasco și bulionul și fierbem cca 30 minute, până majoritatea lichidului se evaporează. Asezonați după gust.
 
Adăugați chorizo, creveții și ceapa mai fierbeți puțin.
 
Serviți cu Tabasco și lime.
 
Bon Apetit!
 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.

Ultimile articole

Vezi toate

Porțelan vs. Ceramică: Care sunt diferențele și cum alegi corect - Eclair.md

Porțelan vs. Ceramică: Care sunt diferențele și cum alegi corect

Atunci când vine vorba de alegerea vaselor, farfuriilor sau obiectelor decorative pentru casă, portelanul și ceramica sunt două opțiuni populare care pot părea similare la prima vedere. Totuși, aceste două materiale au caracteristici distincte care le fac potrivite pentru diferite...

Citeşte mai mult

Popularitatea ceaiului negru în Europa - Eclair.md

Popularitatea ceaiului negru în Europa

Ceaiul este o băutură universală care, de-a lungul secolelor, a fost adoptată și adaptată de diverse culturi din întreaga lume. Totuși, tipurile de ceai preferate și consumate variază semnificativ între regiuni. În Europa, ceaiul negru este preferatul majorității consumatorilor, în...

Citeşte mai mult

Totul despre ustensilele de bucătărie cu și fără BPA, PVC, ftalati - Eclair.md

Totul despre ustensilele de bucătărie cu și fără BPA, PVC, ftalati

Într-o eră în care sănătatea și bunăstarea sunt priorități fundamentale, alegerea ustensilelor de bucătărie poate avea un impact semnificativ asupra stilului nostru de viață. Deși s-ar putea să nu ne gândim adesea la ele, materialele din care sunt fabricate ustensilele...

Citeşte mai mult