Gugelhupf cu nuci și sirop
Sunt rețete care le gătim din necesitate, însă unele sunt predestinate să ne ducă în călătorii prin toată lumea.
Consider că toamna și iarna ar fi sinonime cu gătit, atmosferă de familie și nostalgie (plăcută evident) - vara nu e timp niciodată pentru că toți savurează soarele și serile când îți poți etala ținuta și parfumul fresh.
Gugelhupf este o rețetă cu o conotație importantă care merită de luat în calcul - în 2006 el a fost ales să reprezinte Austria în cadrul Cafenelei Europene.
Acest chec este tradițional Elveției, Germaniei și Austriei are diferite interpretări dar cel mai important, este asemenărea lui cu "Keksurile" din copilărie care le făceau mamele noastre în forme de aluminiu.
Originea cuvântului guguluf este cuvântul din germană Gugelhupf sau Gugelhopf, unde Gugel semnifică „cagulă”, „scufie”, la modă în Evul Mediu în Germania, iar Hupf (Hefe) semnifică „drojdie (de panificație)”. Unii cred că denumirea germană Gugelhupf ar proveni de la cuvântul german Kugelhut, unde Kugel semnifică „bilă”, „bulgăr”, iar Hut semnifică „pălărie”.
Forma clasică care se găsește în Muzeul Unterlinden din Colmar Franța.
Caracteristic îi este înălțimea prăjiturii - eu din păcate n-am avut o formă atât de înaltă dar nici la rețetă n-am vrut să renunț.
Se taie ușor 12 felii
Ingrediente pentru umplutură:
- 75 gr făină
- 30 gr unt moale
- 1 linguriță scorțișoară pulbere
- 150 gr nuci pecan (mărunțite) sau alte nuci
- 125 ml sirop de arțar sau de care aveți
Ingrediente pentru prăjitură:
- 300 gr făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat
- 125 gr unt moale
- 150 gr zahăr tos
- 2 ouă
- 250 ml smântână grasă sau frișcă
- 1-2 linguri pudră pentru ornat
- 1 formă de chec 23 cm
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 180 C. Ungeți forma cu unt.
- Preparați umplutura pentru prăjitură, amestecând cu o furculiță 75 gr de făină cu 30 g de unt, până când obții o compoziție cu aspect sfărâmăcios.
- Apoi, tot cu furculița, adaugă în compoziție scorțișoara, nucile tocate și siropul, ca să obții o pastă groasă. Lăsa-ți deoparte pentru un moment.
- Pentru prăjitură mestecați făina, praful de copt și bicarbonatul.
- Frecați untul cu zahărul până obțineți o textură ușoară și deschisă la culoare, apoi înglobați în compoziție o lingură din amestecul de făină, apoi un ou, apoi altă lingură din amestecul de făină, urmată de al doilea ou.
- Adaugă restul de făină, continuând să amestici, și, la sfârșit, încorporează smântâna. Trebuie să obțineți un aluat tare.
- Puneți cu lingura ceva mai mult de jumătate din forma de aluat unsă. Ridicați aluatul pe marginea formei, de jur împrejur și în jurul tubului mic din mijloc, ca să formați un șanț. Umplutura groasă nu trebuie să se scurgă pe marginea formei.
- Puneți cu grijă, cu lingura, umplutura de nuci în șanțul format din aluat, apoi acoperiți cu restul aluatului. Nivelați suprafața și puneți pentru 40 minute la cuptor. Trebuie să încercați prăjitura cu o scobitoare după 30 minute.
- După ce scoateți prăjitura lăsați sa se răcească în formă vreo 15 minute pe un grătar de sârmă. Apoi desprindeți marginea cu o spătulă, inclusiv marginea de pe tubul din mijloc și răsturnați prăjitura pe suport.
- Pudrați cu zahăr prăjitura rece.
Bon Apetit!