Boeuf Bourguignon
Intro
Timp de multe generații, țăranii, pescarii, gospodinele și aristocrații, nemaivorbind de bucătarii din ținutul francez au creat cu dragoste și multă atenție una din cea mai superioară artă din lume - cea culinară. Astăzi vom găti Boeuf Burguignon, o rețetă pastorală care în timp a fost desăvârșită de bucătarul francez August Escoffer.
Ingrediente
(pentru 6 porții)
- 180 gr becon
- 1 lingură ulei de măsline
- 1.2 kg file de vită
- 1 morcov tăiat
- 1 ceapă tăiată
- 1 lingură mică de sare
- 1/4 lingură mică de piper
- 2 linguri mari de făină
- 3 cupe de vin roșu tânăr
- 2-3 cești bulion de vită (pagina 131)
- 1 lingură mare de pastă de tomate
- 2 căței de usturoi
- 1/2 cimbru
- o frunză de dafin
- pielea beconului blanchir
- 18-24 ceapă glazurată
- 450 gr de ciuperci prăjite în unt
Mod de preparare
- Tăiați coaja beconului și tăiați-l în fâșii cu lungime de 4 cm. Fierbeți beconul într-un 1.5 l de apă timp de 10 minute. Vărsați apa și uscați beconul.
- Preîncălziți cupotorul la 230 C
- Rumeniți beconul într-o lingură de ulei și puneți-l la uscat. Puneți din nou cratița la prăjit până grăsimea nu începe să scoată un pic de fum.
- Uscați carnea în șervețele de hârtie, dacă carnea va umedă, ea nu se va rumeni. Prăjiți din toate părțile fileul și adăugați-l la becon.
- Rumeniți legumele tăiate în această grăsime și scurgeți-o.
- Adăugați făina, sare și piperul, scuturați recipientul ca ingredientele să se amestece uniform. Puneți pentru 4 minute în mijlocul cuptorului, după, scoateți recipientul din cuptor și mai scuturați odată și mai puneți pentru 4 minute la cuptor. În acest mod untul se va rumeni și ca acoperi vita care a format o crustă. Scoațeți cratița și coborâți cratița la 160 C.
- Adăugați vinul și bulion atâta cât să acopere carnea, adăugați pasta de tomate, usturoiul, verdețutile și beconul. Aduceți până la fierbere pe aragaz, acoperiți cu capacul, plasați castronul în partea de jos a cuptorului și reglați temperatura până nu clocotește ușor, lăsați pentru 3-4 ore.
- Între timp tăiați pălăriile, ungețile cu unt și lasați-le pe grill sau tigae, pe 4 minute pe o parte și 4 pe alta, până nu se înmoaie.
- Pregătiți ceapa după această rețeta.
- Când scoațeți vita de la cuptor, adăgaugați legumele. Serviți în felul următor, primul strat să fie vita, iar al doilea - legumele.
Ceapă glazurată în glazură închisă
Oignons Glaces a Brun
Ceapa preparată a brun este utilizată pentru mâncăruri de culoare cafenie, precum ar fi găină cu vin roșu, ceapă și becon.
Ingrediente
- 18-23 cepi micuțe
- 1.1/2 linguri mari unt
- 1.1/2 ulei vegetal
- 1/2 cupă bulion de vită
- sare și piper
- buchet garni (4 codițe de pătrunjel, 1/2 frunză de dafin, 1 lingură de cimbru) legate în bint
Mod de preparare
- Turnați într-o tigaie uleiul și untul, înfierbântați și adăugați ceapa până n-o rumeniți maximal de uniform, în același timp fiți atenți să nu distrugeți textura sa.
- Adăugați bulionul, sarea, piperul și buchetul garni, acoperiți cu un capac și fierbeți până nu se evaporează lichidul. Când totul este gata, scoateți buchetul garni.
Bulion de vită
- 3L de carne și oase
- 2 linguri mici sare
- 2 morcovi curățați
- 2 tulpine de telina
- buchet garni
Istorie
Legenda spune că bucătăria franceză s-ar fi născut în Evul Mediu atunci când regele Franţei, Henri al II-lea s-a căsătorit cu Caterina de Medici, fiica unor nobili italieni. Se spune că viitoarea regină a Franţei ar fi adus cu ea la curtea regală cei mai buni bucătari şi patisieri italieni care să o ajute la organizarea meniurilor din cadrul petrecerilor extravagante, devenite între timp obişnuinţă regală.
Chiar dacă această legendă, nu e foarte populară în rândul francezilor din motive lesne de înteles, are sau nu un sâmbure de adevăr, un lucru este cert: în momentul de faţă bucătăria franceză este un lider gastronomic la nivel mondial. Ea este recunoscută inclusiv la nivel oficial pentru aportul său, astfel că în noiembrie 2010 UNESCO a introdus bucătăria franceză în patrimoniul cultural mondial.
Sfârșit
Tradițional, acest fel de mâncaare este servit cu cartofi fierți. El poate fi înlocuit cu cu orez pregătit pe abur sau dacă doriți legume, alegeți mazăre verde sau sparanghel călit în unt. Serviți tocana de burguignon cu un vin roșu tânăr și corpulent.
Share:
Charlotte Malakoff
Supa picanta de dovleac cu ciocolata neagra