Cum pregătim laptele de migdale
Lipsit de grăsimi animale și bogat în nutrienți, laptele vegetal este cea mai bună alternativă, care poate înlocui laptele animal. În plus, laptele vegetal nu conține lactoză, grăsimi saturate și nici colesterol. Spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal nu conţine cazeină, grăsimi animale sau lactoză, ci grăsimi de origine vegetală, nesaturate.
Laptele de migdale este alternativa cea mai gustoasă și savuroasă la laptele de vacă și este o opțiune pentru persoanele care sunt alergice la soia, respectiv laptele de soia. Este bogat într-o mulțime de nutrienți esențiali pentru organism – magneziu, potasiu, calciu, fier, fibre, fosfor, vitamina E etc.
Conține chiar mai mulți antioxidanți decât laptele de vacă. Imită foarte bine densitatea și culoarea laptelui de vacă și conține proteine, vitamine și minerale. Un pahar de lapte de migdale oferă calciu 30% și vitamina D 25% DZN. Are un indice glicemic redus și conține, din toate tipurile de lapte vegetal, cele mai puține calorii. Laptele de migdale se poate obține foarte ușor în propria bucătărie sau în supermarketuri și magazinele bio.
Dacă ai decis din diferite motive să nu mai consumi lactate, laptele de migdale va deveni o regulă în bucătăria ta. Este foarte versatil poate fi băut ca atare sau îndulcit, transformat în iaurt, sos fermentat pentru salate, budincă raw, bază pentru smoothie-uri sau supe, în diverse deserturi raw.
Lapte de migdale ca acasă
Rețeta de lapte de migdale este foarte puțin laborioasă, are 100% șanse de reușită, iar costurile sunt scăzute. Se prepară extrem de ușor și repede și poți să îi dai gustul pe care ți-l dorești: mai dulce, mai concentrat, cu arome sau nu.
1. Pentru a obține lapte, ai nevoie de 150 g migdale crude, preferabil organice, apă, un praf de sare. Opțional esență de vanilie, 1 curmală și îndulcitori naturali – miere, sirop de arțar sau sirop de agave.
2. Se lasă migdalele la înmuiat peste noapte puse într-un castron și acoperite cu apă rece. Migdalele se vor umfla, deoarece absorb apa. Se lasă să stea în bucătărie, acoperite cu o pânză, peste noapte. Cu cât se macerează mai bine migdalele, cu atât va fi mai cremos laptele de migdale.
3. După ce migdalele s-au umflat, se scurg și se clătesc sub un jet de apă rece. În acest moment, migdalele ar trebui să se simtă puțin spongioase între degete. Este bine să aruncați apa în care le-ați înmuiat, deoarece conține acid phytic, care inhibă capacitatea organismului de a absorbi nutrienții.
4. Opțional dacă aveți timp și răbdare puteți să încercați să le decojiți.
5. Se pun migdalele în blender alături de 750 ml apă, puțină esență de vanilie, o curmală uscată și îndulcitor după preferințe. Se mixează 3 minute, mai întâi întrerupt pentru a sfărâma migdalele, apoi constant, până ce migdalele sunt foarte fin măcinate, cât mai uniform.
6. Migdalele ar trebui să fie zdrobite într-o masă foarte fină, iar apa ar trebui să fie de culoare albă și opacă. Se strecoară laptele printr-o strecurătoare, iar după ce s-a scurs tot laptele, se ridică tifonul și se stoarce bine laptele rămas în pulpa migdalelor.
7. Gustă laptele obținut și adaugă dacă mai vrei, îndulcitori naturali, după gust.
TIPS: Ce poți face cu pulpa de migdale rămasă și cum poți obține un lapte de migdale mai delicios?
- Pulpa de migdale rămasă după ce ai strecurat laptele, se poate usca în cuptor și se poate folosi pentru a face prăjituri.
- Ca să obţii un lapte concentrat se foloseşte aceeaşi cantitate de apă şi migdale (o cană cu migdale şi o cană cu apă). Însă, laptele va ieşi delicios şi atunci când foloseşti 2-3 părţi de apă la o parte migdale.
Poţi să foloseşti laptele de migdale pentru cerealele de la micul dejun, pentru cafea, pentru clătite, prăjituri sau pentru orice alte preparate care necesită lapte.
Poți folosi laptele de migdale (1 cană lapte migdale) și la un smoothie, împreună cu 1 banană mică bine coaptă sau alte fructe, precum căpșunile.
Dacă nu ai timp, sau ți se pare prea complicat, poți folosi mai ales variantele de lapte de migdale din comerț. Unele mărci de lapte vegetal au o mulţime de aditivi nocivi şi nu vei avea o alimentaţie mai sănătoasă dacă le consumi în locul laptelui de vacă. Da, nu conţin lactoză şi acest lucru este deosebit de util persoanelor care au intoleranţă la această substanţă, însă este mai bine să citeşti eticheta produsului pe care-l cumperi ca să te asiguri că este unul de calitate.
Apropo, avem un dispozitiv pe care ți-l recomandăm pentru prepararea și depozitarea laptelui de migdale, pe care-l găsești aici.