Cafeaua: de unde se trage și de ce ne place atât de mult

Cafeaua este băutura fără de care nu ne putem imagina un mic dejun sau o pauză, ea ne energizează, ne trezește papilele gustative cu gustul și aroma sa puternică, ce să mai zicem - suntem fanii ei înrăiți. Dar haideți să vedem rădăcinile acesteia și ce proprietăți mai are, pe lângă aceasta.

1. Istoria cafelei

 Potrivit legendei, cafeaua a fost descoperită de un păstor etiopian pe nume Kaldi, cândva în secolul IX d. Hr. Acesta a observat efectele pe care le aveau boabele de cafea asupra caprelor sale, așa că a dus boabele unor călugări Sufi care locuiau în apropiere. Cercetătorii cred însă că povestea este una apocrifă, pentru că apare pentru prima oară în secolul al XVII-lea, în scrierile lui Antoine Faustus Nairon, autorul unuia dintre primele tratate despre cafea. Lăsând la o parte legenda, primele dovezi documentate istoric despre consumul de cafea apar în scrierile unor autori arabi, la jumătatea secolului al XV-lea. Boabele de cafea sunt folosite pentru prima oară într-un mod similar celui de astăzi de călugării Sufi din Yemen, care consumau băutura obținută din boabele prăjite și râșnite, ca energizant în timpul ritualurilor religioase. În doar câteva zeci de ani, cafeaua se răspândește din Peninsula Arabică în regiunile înconjurătoare, din Persia până în Turcia și în Africa de Nord. În Europa, cafeaua apare prima dată în Veneția, în a doua parte a secolului al XVI-lea, de unde se răspândește în celelalte colțuri ale continentului. Prima cafenea apare în Roma, în 1645. Olandezii sunt cei care  încep să importe la scară mare cafeaua în Europa și chiar încep să o cultive extensiv în coloniile lor - culturile din insula Java devin unele dintre principalele surse de cafea pentru piața europeană. În secolul al XVIII-lea, cafeaua este exportată în Lumea Nouă și tot acum sunt înființate principalele culturi din America Centrală și din Brazilia. În secolele următoare, cafeaua va deveni una dintre cele mai căutate și mai populare băuturi.
 

2. Tipuri de cafea

 
În lume există câteva specii de arbore de cafea, însă două dintre ele sunt cele mai cultivate la nivel mondial. Este vorba despre Coffea arabica şi Coffea canephora, plantele care dau principalele două tipuri de cafea: cafeaua arabica şi cafeaua robusta.
 

Cafeaua Arabica

 

Este considerată primul soi de cafea care a început să fie cultivat. Arbustul de Coffea arabica mai este denumit şi „cafea de munte” sau „cafea arabă” și este cultivat la scară largă la nivel mondial: aproximativ 60% din totalul producției de cafea este cafea arabica.

 

Cafeaua arabică (Coffea arabica) este originară din Etiopia și este un soi bogat în arome, foarte parfumat, dulce și ușor acid. Planta este destul de sensibilă față de alte soiuri și are nevoie de întreținere intensă. Boabele de cafea, înainte să fie prăjite, sunt alungite și de o culoare verde-albăstruie. Zona cea mai bună pentru cultivare este între 600 și 2.000 de metri altitudine. Cu cât cultura este la o altitudine mai mare, cu atât sunt șanse mai crescute pentru a obține o cafea de mai bună calitate.

 

Cafeaua Arabica este cultivată în special în țările din America Centrală și de Sud, dar și în unele țări din Africa și Asia. Acest soi de cafea conține cu 50% mai puțină cofeină decât alte soiuri (Robusta, de exemplu), dar aroma este mult mai intensă, iar boabele sunt folosite pentru cafelele de calitate superioară.

 

Cafeaua Robusta

 

Descoperită abia spre sfârșitul anilor 1800, cafeaua Robusta (Coffea canephora) este originară din Africa Centrală și de Vest, din Guineea până în Uganda. Spre deosebire de cafeaua arabică, acest soi poate crește cu succes la altitudini aflate între nivelul mării și circa 600 de metri altitudine. S-a adaptat cu succes în zone calde și cu umiditate crescută și rezistă mai bine la atacul paraziților.

 

Cafeaua Robusta este cultivată la scară largă în Africa, Indonezia și Brazilia și acoperă aproape un sfert din producția mondială de cafea. Înflorește de câteva ori pe an, ceea ce înseamnă că este mai productivă decât cafeaua Arabica. În plus, cafeaua Robusta mai este cunoscută și pentru cantitatea mare de cofeină pe care o conține: aproape 2,5%, dublu față de cafeaua Arabica.

 

 

Aromele de cafea

 

Cafeaua poartă, de obicei, numele țării sau regiunii de unde este recoltată, iar boabele de cafea pot fi identificate în funcție de aromele diferite, de aciditate sau de consistență și de intensitatea gustului. Aceste caracteristici ale gustului depind nu doar de zona în care au fost culese boabele de cafea, ci și de varietăți sau de modul în care au fost procesate. Printre regiunile cele mai cunoscute sunt:

 

 • Bourbon - este una dintre cele două varietăți inițiale ale cafelei arabica. A fost cultivată prima oară în insula Bourbon, actuala Reunion.
 • Typica - este una dintre cele mai importante varietăți de cafea arabică din lume, cultivată extensiv în America Centrală;
 • Columbiana - este cafeaua arabică recoltată în Columbia;
 • Java - este recoltată în insula indoneziană Java;
 • Kona - este o varietate de cafea cultivată pe pantele munților din Hawaii;
 • Catimor - este un hibrid între varietățile de cafea Caturra și Timor. A fost creată în Portugalia, se maturează repede, însă are nevoie de anumite condiții pentru fertilizare.
 • Catuai - este o varietate de cafea recunoscută pentru rezistența sporită în fața intemperiilor;
 • Mundonovo - această varietate de cafea este una dintre cele mai des întâlnite în Brazilia. Este ideală pentru climatul acestei țări și dă roade bogate.
 • Caturra - este o variantă a soiului Bourbon, plantată prima oară în orașul brazilian Caturra. Este rezistentă la intemperii și la dăunători.

 

Cafelele gourmet - de cea mai înaltă calitate - sunt produse aproape exclusiv din boabe de cafea Arabica. Printre cele mai cunoscute sunt:

 • Jamaican Blue Mountain
 •  Colombian Supremo
 •  Tarrazú
 •  Guatemalan Antigua
 • Ethiopian Sidamo

 

3. Proprietățile nutritive ale cafelei

 

O cană de 200 de mililitri de cafea neagră (neîndulcită) nu conține zaharuri și nici grăsimi. Iată ce vitamine și minerale pot fi însă găsite într-o cană de cafea:

 

 • 2,4 calorii
 • proteine - 0,3 grame
 • riboflavină (vitamina B2) - 0,2 miligrame
 • niacină - 0,5 miligrame
 • acid pantotenic - 0,6 miligrame
 • potasiu - 116 miligrame
 • mangan - 0,1 miligrame
 • magneziu - 7,1 miligrame
 • cofeină - 95 de miligrame (cantitatea diferă însă în funcție de varietatea de cafea)

4. Cum alegi cafeaua perfectă

 

Calitatea şi savoarea cafelei perfecte depind întotdeauna de boabele culese. Dar aroma cafelei ţine şi de alte criterii. Iată-le pe cele mai importante patru dintre ele:

 

●     ţara şi regiunea de origine

●     soiul de boabe de cafea - arabica, robusta sau un amestec al celor două

●     modul în care au fost prăjite boabele

●     cum au fost măcinate boabele

Sunt multe opţiuni de care poţi ţine cont sau nu, dar un singur lucru este mai important: cea mai bună cafea ţine de gusturi. Asta înseamnă că poţi folosi o cafea ideală pentru espresso şi să o prepari la ibric. Poţi testa nenumărate combinaţii până o vei descoperi pe cea perfectă pentru tine.

 

 

5. Prepararea cafelei

 

Sunt nenumărate metode pentru prepararea cafelei, unele dintre ele vechi, altele moderne. Şi echipamentele s-au schimbat, îmbunătăţindu-se în ultimii ani. Iată care sunt principalele patru metode de preparare a cafelei, împreună cu aparatura necesară:

 

●     la ibric - mai cunoscută sub numele de cafea turcească sau orientală. Această varietate de cafea se prepară cu ajutorul unui ibric cu apă clocotită în care se adaugă cafeaua măcinată fin.

●     la filtru - cafeaua la filtru este, în esenţă, o metodă modernă a cafelei turceşti. Cafeaua e pusă într-un filtru peste care se toarnă apă fierbinte. Pentru asta ai nevoie de o cafetieră, dar şi de filtre de calitate pentru a obţine cea mai bună aromă.

●     espresso - cafeaua la espressorul automat este considerată cea mai bună şi cea mai pură cafea. Prepararea implică trecerea apei sub presiune prin cafeaua măcinată extrem de fin.

●     presa franceză - este o metodă de preparare a cafelei care foloseşte un recipient din sticlă şi un fitru sub forma unui piston, care poate fi coborât în recipient;

●     moka - mai cunoscută şi sub denumirea italiană macchinetta. Moka este o metodă de preparare a cafelei care foloseşte un recipient din metal împărţit în două: un rezervor unde se pune apa şi unul în care se adună cafeaua. Aburul apei fierte trece prin cafeaua măcinată şi se adună în celălalt rezervor.

La Eclair avem o categorie aparte de cafea, care se numește nu întâmplător: Totul pentru cafea, vă invităm să o vizitați și să alegeți produsele care vor pune în valoare toate boabele de cafea.