Istoria 

Etimologia cuvântului fondue vine de la cuvântul francez "fondre", care se traduce "a topi", rețeta s-a păstrat până azi din secolul XVIII și vine din familiile fermierilor care erau constrânși financiar și încercau să se descurce cu resurse limitate pe timp de iarnă. 
Cu puțin cașcaval, pâine veche și câțiva stropi de vin, familiile fermierilor elvețieni se adunau la masă. În sătucurile alpine, pâinea era coaptă ocazional, din acest motiv pâinea de obicei era tare, însă înmuiată în cașcavalul topit pâinea devenea moale și delicioasă, așa a început tradiția elvețiană să se răspândească pe tot globul.

Prima rețetă scrisă a apărut în sec. XVIII în cărțile de gătit din Belgia și Franța. Fondue este preparat de obicei într-un vas numit caquelon, cel mai important este ca acesta să rețină căldura și să o distribuie uniform pentru un timp mai îndelungat. Dinerii strecoară cubulețe de pâine, fiecare aproximativ de 1 cm, iar brânză se învârte pentru câteva secunde în jurul ei.

Sancțiuni și bon ton

Fondue este o mâncăre foarte socială și extrem de distractivă. Pierderea pâinii în oală, nu este un bon ton, iar un elvețian poate să vă atribuie o sancțiune glumeață precum este spălarea vaselor, puteți cânta un cântec, să plătiți în restaurant un rând de băuturi pentru toți mesenii sau chiar să mergeți gol până în zăpadă.

Religia gustului elvețian

În loc să mâncați ultima bucățică de brânză topită de pe fundul vasului, lăsați flacăra să continue să gătească cașcavalul pe fundul oalei, încât să formeze o crustă întunecată. Crusta este considerată o delicatesă și se numește religieuse, ea se îndepărtează de pe oală, se taie și este servită la sfârșitul mesei. 

Cașcavaluri utilizate și rețeta

Nu există o rețetă standartă pentru fondue, de obicei este o combinație "moitiè-moitiè" sau "jumătate la jumătate" dintre Gruyère și Vacherin Fribougeois, dar în Elveția de Est este mixat Gruyère-ul cu Appenzeller, în Valais veți savura mixul dintre Gruyère și Raclette, iar în Bern, cel mai des este follosit Emmentaler. Toate aceste cașcavaluri au în comun aroma îmbietoare și se topesc de minune.

Personalizați fondue-ul cu...

Deși brânza, vinul și usturoiul sunt ingredientele de bază ale fondue-ului elvețian, veți găsi și alte ingrediente suplimentare cu care puteți desăvârși gustul pe placul Dvs., spre exemplu puteți adăuga ierburi de munte, paprika, cayenne, nucșoară, muștar, ocazional, coulis de roșii. Pâinea este întotdeauna robustă și poate fi albă sau maronie, tăiată în bucăți de dimensiunea unei mușcături. Fondue este adesea însoțit de cartofi, cornichon și perle de ceapă murată, însă nouă ne place mult cum au evoluat lucrurile și fondue poate fi însoțit de o varietate mare de legume, creveți felii de steak, etc. Băuturile însoțitoare sunt vinul alb, ceaiul și uneori un pahar de kirsch. Deși elvețienii consideră fondue un fel de mâncare principal, puteți să îl savurați și la aperitiv.

Dulce-dulce

Partea dulce a vasului caquelon este posibilitate de a îl utiliza și pentru un fondue savuros de ciocolată, însoțit de fructe și biscuiți. 

Sperăm că v-am făcut poftă de un fondue veritabil, iar mai jos găsiți linkul cu seturile pentru fondue care le avem în stoc.

 

Latest Stories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.