Cum alegem setul de cuțite din bucătărie

Unul dintre cele mai importante elemente pentru fiecare bucătărie rămâne un cuțit bun şi de calitate care va face întotdeauna treaba mai ușoară. Utilizând mereu un cuțit suficient de ascuțit și care are greutatea și echilibrul corect, te vei asigura că prepararea va fi mai rapidă și mai sigură. Pentru cei care au folosit un cuțit de bucătărie de bună calitate, ideea de a reveni la versiuni mai neperformante va fi de neimaginat.

Dacă simți că este timpul să faci upgrade la un cuțit de bucătărie mai calitativ sau să înlocuieşti unul care a văzut zile mai bune, există multe de luat în considerare pentru a face alegerea potrivită. Ghidul cumpărătorului pentru cuțite de bucătărie te poate ajuta să înțelegi ce trebuie să cauți la un cuțit de calitate și să identifici cel mai bun cuțit pentru nevoile pe care le ai.

 

Tipuri de cuțite de bucătărie

Diferitele tipuri de cuțite sunt proiectate să funcționeze cel mai bine pentru anumite tipuri de activități de pregătit. Un cuțit mare te poate încurca complet dacă încerci să-l folosești pentru ceva ce nu e potrivit. Primul pas în a cumpăra cuțitele potrivite pentru bucătăria ta este să înțelegi tipurile disponibile și pe care dintre ele este cel mai important să le adaugi la colecție.

1. Cuțitul bucătarului

Cel mai important cuțit pentru majoritatea bucătarilor este cuțitul bucătarului. Acesta este cuțitul pe care îl utilizezi cel mai frecvent pentru a tăia legume și cele mai multe tipuri de preparate din carne și cel pe care îl vei vedea folosit cel mai des în emisiuni TV sau în restaurante de către bucătarii-șefi. Are o lama mare, netedă, care poate fi folosită pentru zdrobirea obiectelor atunci când este necesar (cum ar fi usturoiul și măslinele), precum și la felierea și tăierea aproape a tot ce trebuie să tai într-o bucătărie. Dacă ești la început și vrei să cumperi doar un cuțit, atunci cuțitul bucătarului este probabil cel mai important şi cel cu care trebuie să începi.

 

2. Cuțitul de legume și fructe

Cuțitele de legume și fructe sunt mai mici și mai scurte decât cuțitele bucătarului și fac mai ușoară și mai sigură efectuarea unor sarcini mai delicate de tăiere pe care le necesită produse alimentare mai mici. Sunt utilizate de regulă pentru tăierea fructelor și a legumelor mici, precum și pentru orice operațiuni de decojire pe care le-ai face cu un cuțit (deși adesea un decojitor adecvat funcționează mai bine pentru această activitate).

3. Cuțitul zimțat

Cuțitele zimțate sunt al treilea tip de cuțit pe care majoritatea bucătarilor îl vor considera esențial. Acestea au lame lungi și subțiri, zimțate pe toată lungimea lamei, pentru a ușura tăierea pâinii. Un cuțit zimtat te va împiedica să rupi sau să turteşti pâinea în timp ce o tai și este adesea cea mai bună alegere pentru fructele și legumele mai moi, cum ar fi roșiile. Această categorie de cuțite este destul de accesibilă și de multe ori nu merită să cheltuiești mai mult pentru o calitate superioară, deoarece lamele nu pot fi ascuțite cu ușurință și va trebui cel mai probabil să le înlocuieşti atunci când lama își pierde ascuțimea.

4. Cuțitul Santoku

Un cuțit Santoku este folosit pentru aceleași tipuri de sarcini ca și un cuțit al bucătarului, dar are un design ușor diferit. Lama este mai largă și mai dreaptă, iar unii bucătari o preferă pentru a tăia legume și pentru a mărunți ierburi. Designul cuțitului permite obținerea mai ușoară a unor felii subțiri de legume. 

5. Cuțit pentru feliat

Cuțitul de feliat are o lamă lungă și subțire, cu vârful ascuțit. Acest cuțit variază de la 20-40 cm lungime, permițându-ți să tai cu ușurință bucăți mari de carne în bucăți înguste mai mici, care sunt mai ușor de servit. Cuțitul de feliat este un tip de cuțit special conceput pentru această sarcină specifică. Nu este o componentă esențială pentru fiecare bucătărie. Cu toate acestea, dacă descoperi că faci des fripturi atunci acest cuțit poate fi cu adevărat util. Dacă vrei să cumperi un cuțit de feliat, este recomandat să alegi cea mai lungă versiune pe care ți-o permite bugetul. 

6. Cuțitul de dezosat

Acesta este un alt cuțit de specialitate pe care doar câțiva bucătari vor simți nevoia să-l aibă. Dacă ești vânător sau vrei să economisești bani achiziționând carne care mai are nevoie de tranșare, acesta este un cuțit care se poate ocupa cât mai ușor posibil îndepărtarea oaselor şi curăţarea tendoanelor și ligamentelor. Au de obicei o lamă de aproximativ 11 până la 16 centimetri în lungime. O caracteristică unică a acestui tip de cuțit este că acestea sunt disponibile în grade diferite de flexibilitate. Dacă ai de pregătit o cantitate mare de carne și bucăți cu oase mari, lungi, atunci vei dori o lamă mai rigidă. Dacă pregătești mai mult carne din bucăți delicate și oase mai complicat de curățat, atunci un cuțit de dezosare care este mai flexibil poate fi cea mai bună alegere pentru tine. 

7. Cuțitul de filetat

Un cuțit de filetat este un tip de cuțit de dezosare, care este o alegere bună pentru oricine gătește des pește. Acesta este un alt cuțit de bucătărie considerat a fi opțional. În timp ce este foarte asemănător cu un cuțit de dezosare, cuțitul de filetat va avea o lamă mai lungă, mai subțire, mai ascuțită și mai flexibilă pentru a permite o performanță mai bună la filetarea peștelui. 

 

Factori de luat în considerare la cumpărarea unui cuțit de bucătărie

Identificarea tipurilor de cuțite de care ai nevoie în bucătăria ta este una dintre cele mai importante părți ale procesului, dar pentru găsirea cuțitelor potrivite există un număr de alți factori care trebuie luați în considerare.

Costul

Dacă gătești foarte mult și vei utiliza des cuțitele pe care le cumperi atunci probabil merită să cheltuiești niște bani pentru a obține cuțitul cel mai potrivit pentru tine, cel puțin pentru unele tipuri de cuțite. Când vine vorba de un cuțit de bucătar bun sau de un cuțit Santoku, găsirea unei lame de calitate care rămâne ascuțită, este bine construită și durează, merită costul. Pentru multe dintre celelalte tipuri de cuțite, probabil că nu este atât de important să cheltuiești o mulțime de bani, deoarece nu le vei utiliza atât de frecvent.

Construcția

Există două moduri principale de realizare a cuțitelor: forjate și ștanțate.

  • Cuțite forjate - Acestea sunt create prin aplicarea de căldură extremă unei bucăți de oțel, care este apoi modelată în forma dorită. Acestea sunt în general considerate a fi de înaltă calitate și costă mai mult decât cuțitele ștanțate. Procesul de forjare creează o lamă puternică, care este mai puțin predispusă la îndoire în timp.
  • Cuțite ștanțate - Acestea sunt realizate cu o mașină prin ștanțare dintr-o bucată de oțel. Marginea este ascuțită după ce lama este formată și cuțitul are aceeași grosime pe toată lungimea. În timp ce acestea nu sunt în general considerate că fiind de aceeași calitate precum cuțitele forjate, există o mulțime de cuțite ștantate care sunt extrem de bune.

Dacă alegi un cuțit forjat, trebuie să te aștepți să le ascuți mai des și astfel ar putea fi necesar să le înlocuiești mai devreme.

Ascuțimea

Un cuțit bont nu îți va face niciodată bine. Cele mai bune cuțite de bucătărie vin ascuțite și rămân ascuțite pentru perioade lungi de timp. Unul dintre principalii indicatori ai calității unui cuțit este, prin urmare, cât de ascuțit este și cât de des are nevoie de o ascuţire suplimentară. O lamă ascuțită nu determină doar cât de bine funcționează cuțitul, dar influențează și cât de sigură este utilizarea. În timp ce s-ar putea să crezi că dacă cuțitul este mai ascuțit este mai mare riscul, de fapt adevărul este exact invers. Da, poți face unele daune reale dacă te tai cu un cuțit super-ascuțit , dar este mult mai probabil să te tai în timp ce te străduiești să tai ceva cu o lamă neascuțită și forțezi lama riscând să pierzi controlul cuțitului.

Greutatea

O mare parte a ecuației de găsire a cuțitului potrivit mai ales când vine vorba de un cuțit de bucătar sau de un cuțit Santoku, este cât de confortabil îl găseşti în utilizare. Și greutatea cuțitului reprezintă o mare parte din asta. Nu există o greutate generală "corectă" pe care să o cauți atunci când vine vorba de cuțitele de bucătărie, aceasta fiind cu adevărat un factor care se referă la preferințele personale. Unii bucătari vor găsi un cuțit ușor, ușor de folosit, alții vor aprecia greutatea unuia mai greu și se vor simți ca și cum ar avea mai mult control asupra acestuia. Va trebui să faci un pic de experimentare pentru a vedea ce funcționează pentru tine. Dacă nu ai prea multă experiență cu diferite tipuri de cuțite ale bucătarului, încearcă cu cele ale prietenilor pentru a obține un exemplu pentru modul în care acestea funcționează. Iar dacă te oferi să le găteşti în schimb, probabil că vor accepta imediat.

Echilibrul

Echilibrul cuţitului merge mână în mână cu greutatea pentru a determina cât de confortabil vei găsi în utilizare cuțitul. Dacă greutatea diferă prea mult pe o parte sau pe alta, atunci tăierea corectă va fi mai dificil de realizat. Acesta este un alt factor care este greu de judecat pentru un cuțit fără șansa de a-l ține în mână.

Confortul mânerului

Factorul final care face o mare diferență în cât de confortabilă este folosirea unui anumit cuțit este mânerul. O parte din acest factor depinde în mare măsură de materialul utilizat - lemnul, plasticul, metalul și compozitele sunt cea mai comună opțiune. Celelalte părți le reprezintă forma și greutatea acestuia. Probabil că nu vei fi surprins să afli că aceasta este o altă alegere subiectivă. Ceea ce îți este ție confortabil va depinde de mărimea, puterea și forma mâinilor tale precum și de preferința personală pentru un anume material.

Ușurința în utilizare

Multe din categoriile de mai sus joacă un rol important în ușurința utilizării. Un cuțit ascuțit va face lucrurile mai ușor de tăiat și o senzație confortabilă în mână va face ca utilizarea să fie mai plăcută și mai eficientă. Asigură-te că utilizezi cuțitul potrivit pentru munca potrivită pentru că este important să nu îţi faci munca mai grea. O întreagă varietate de stiluri de cuțite există doar pentru a te ajuta să poți alege corect pentru varietatea de sarcini de tăiere pe care le faci într-o bucătărie.

Materialul

Cele mai multe cuțite de bucătărie pe care le vei întâlni vor fi făcute din oțel inoxidabil, care este puternic, durabil și ușor de ascuțit.

Unele cuțite din gama de vârf folosesc în schimb oțel carbon, care este mai puternic și mai robust, dar mai puțin durabil. Cu acestea, vei avea mai multe șanse de a face față ruginii și petelor, mai ales dacă nu obișnuiești să practici curățarea și uscarea cuțitului imediat după fiecare utilizare.

O altă opțiune este oțelul inoxidabil cu conținut ridicat de carbon, care se încadrează undeva între celelalte două: este un pic mai puternic decât oțelul inoxidabil, dar mai durabil decât oțelul de carbon.

Deși nu sunt la fel de comune ca oricare dintre opțiunile de oțel, unele mărci oferă cuțite ceramice. Acestea sunt foarte ascuțite, fiind în același timp mai ușoare decât metalul. Ele rămân ascuțite pentru o perioadă lungă de timp, dar, odată ce lamele încep să devină boante, va trebui să le trimiți unui profesionist la ascuțit, mai degrabă decât să le ascuți acasă.

Depozitarea

Orice element nou pe care îl cumperi pentru bucătărie trebuie să fie depozitat undeva și, pentru cineva care gătește frecvent, atunci probabil că ai deja multe obiecte care îți ocupă spațiul de stocare. Înainte de a cumpăra noi cuțite de bucătărie, ia în considerare spațiul din bucătăria unde acestea vor fi păstrate. Poți cumpăra seturi întregi de cuțite care includ un bloc pe care îl vei ține pe blatul de bucătărie, dar acestea nu îți vor oferi opțiunea de a alege fiecare cuțit în funcție de preferințele specifice și va trebui să te mulțumești cu ce se află în acel set. Totuși dacă optezi pentru un set de calitate, un bloc îți va reduce spațiul de stocare cu mult, cuțitele vor fi protejate individual și în plus vor arata și extrem de bine. 

Unele cuțite vin cu un toc pe care îl vei utiliza când îl depozitezi pentru a proteja lama de lovirea altor elemente din bucătărie. Aceste tocuri pot fi achiziționate și separat în funcție de dimensiunea cuțitului.

Un truc pentru stocarea mai multor cuțite fără a lua prea mult din spațiu este un suport magnetic de cuțite. Poți găsi o varietate largă disponibilă, toate în stiluri și materiale diferite. Depozitarea cuțitelor cu un suport magnetic pe perete este de fapt o opțiune mai bună deoarece acestea nu se vor lovi de alte gadgeturi și tacâmuri stocate în același sertar. 

Întreținerea – rugină, coroziune, reascuţire

Un factor suplimentar de luat în considerare în ceea ce privește decizia de cumpărare a unui cuțit este întreținerea. Unele cuțite sunt mai predispuse la rugină sau coroziune decât altele, deci dacă nu ești cineva care tinde să curețe și să usuce lucrurile cu mâna, atunci poate dorești să cauți un cuțit mai puțin sensibil la coroziune. În plus, multe tipuri de cuțite vor necesita o ascuțire ocazională. Dacă acesta este genul de corvoadă pe care vrei să o eviți, atunci alege un cuțit cunoscut pentru că rămâne mai mult timp ascuțit. 

Vă invităm să descoperiți cuțitele și accesoriile pentru îngrijirea acestora, la Eclair, aici.

 

Lasă un comentariu

Reține că trebuie să aprobăm comentariile înainte de a le publica

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciilor Google.