Brunch-ul: masa de la micul dejun până la cină
Termenul de „brunch” este de origine anglo-saxonă, fiind consemnat într-un dicționar, după anul 1890. Este format din contractarea cuvintelor ”breakfast” – micul dejun și ”lunch” – prânzul. Acest tip de masă, a fost inventat în Anglia în familiile nobiliare și burgheze, unde în weekend toată familia aștepta întoarcerea domnilor de la vânătoare, pentru a se așeza la masă.
În SUA acest tip de masă, își face apariția la sfârșitul secolului al XIX-lea, în rândul familiilor bogate, masa fiind luată după întoarcerea de la slujba religioasă. Brunch-ul înlocuiește cele doua mese amintite și se practică în general între orele 11 – 15:00 sau 15:30. Se combină după preferințe, mâncărurile dulci – asimilate mai de grabă micului dejun, cu cele sărate, fără o ordine precisă. Fiind o masă convivială și informală în general, brunch-ul este organizat cu familia și (sau) cu prietenii, la sfârșitul dimineții și începutul după amiezii. Organizarea are loc în general, sâmbăta sau duminica. Organizăm un brunch, când vrem să petrecem aproape toată ziua alături de cei dragi, fără să fim constrânși de anumite reguli. Invitația se face simplu prin telefon și fiecare poate veni la masă în decursul acestor ore.
În Franța, brunch-ul, a început să fie cunoscut de publicul larg și să aibă succes, doar la începutul anilor 1980, când în marile orașe, a început să devină aproape obligatoriu „ieșirea” la restaurant duminica. În România, același fenomen s-a petrecut în jurul anilor 1995, când a început să fie la modă ieșirea la Brunch-ul de duminică cu prietenii, la marile restaurante.
Despre
Un brunch, este organizat sub formă de bufet, fiecare servindu-se singur. În pregătirea bufetului regăsim componentele micului dejun, dar și ale prânzului. Pot fi servite băuturi ca: ceai, cafea, ciocolată, sucuri de fructe, etc. Mâncăruri mai mult sau mai puțin consistente ca: cereale, omlete, iaurturi, ouă sub diverse forme, cârnăciori, bacon prăjit, șuncă, brânză cu pasta dură – cașcaval, emmental, șvaiter etc. Servim și pește sau fripturi reci, tarte, prăjituri uscate, chec, orez cu lapte, etc. Nu există o regulă bine definită. Bine înțeles acasă, fiecare organizează bufetul în funcție de inspirație și de posibilități. Important este ca toți participanții să poată să se servească singuri, ținând cont de preferințe.
Dacă vreți sa realizați un brunch sofisticat, puteți adăuga : peste afumat, icre roșii sau negre, heringi, diverse feluri de șuncă, salate – de paste, de orez, de varză, de roșii, etc. și băuturi precum: șampania, proseco, coctailuri, etc. De altfel, coctailuri ca Bloody Mary, Bellini, Mimoza sau Milk Shake au fost inventate în timpul prohibiției și în cadrul brunchurilor. Tot în timpul prohibiției, între cele 2 războaie mondiale, brunchul a început să se extindă și în mijlocul claselor mijlocii americane. Când femeile au început să se angajeze, să lucreze, se considera că este mai rapid, mai economic și mai practic să pregătești duminica o singură masă.
În Franța, unde cultura gastronomică este profund înrădăcinată, prepararea mâncării nu este considerată ca o pierdere de timp și nici o corvoadă. Francezii merg în familie la piață, se întorc și pregătesc împreună masa de duminică. Tot aici este folosit de multe ori termenul de „dejun-bufer” în loc de termenul englez : brunch.
Bineînțeles, la un brunch, puteți servi și mâncare gătită, dar ideea rămâne ca fiecare sa se servească singur, iar gazda să poată profita de prezenta tuturor rămânând cât mai mult timp la masă cu invitații.
Începând cu anii 1990 atât în Franța, cât și în America acest concept a fost adoptat cu mult succes mai întâi de restaurantele din cartierele la modă, iar apoi și de marile restaurante. În una din sălile restaurantului este organizat un bufet mai mult sau mai puțin garnisit, cu mâncare mai mult sau mai puțin echilibrată și cu un preț fix, unde fiecare se servește cu ce vrea. În funcție de restaurant, băuturile alcoolice sunt sau nu, cuprinse în preț.
Brunchul a devenit un moment de relaxare, convivial, ideal pentru o întâlnire neformală cu prietenii sau familia, acasă sau la restaurant. Brunch-ul este diferit acasă, sau la marile restaurante.